Inkt, inktzwarte inkt

Inktober 2019 dag 12: Draak

Oktober is voor de meeste mensen herfst. Vallende bladeren, paddestoelen, alvast wat pepernoten snoepen. Regen en winderig herfstweer. Als je in een engelstalig land woont kijk je misschien vooruit naar Halloween en ben je druk aan het klussen aan een mooi verkleedkostuum voor die gelegenheid.

Maar voor mensen die graag met pen en penseel in de weer zijn, is oktober ook de maand van inktober.

En tekenen, handlettering en kalligraferen zijn hobbies van mij.

Dat inktober zag ik al een paar jaar langskomen op social media, maar durfde tot noch toe niet mee te doen, want ik vond mezelf niet goed genoeg. Je bent altijd strenger voor jezelf dan voor een ander, en soms te streng.

Nou, denk je nu misschien bij jezelf, allemaal leuk en aardig, maar ík heb er nog nooit van gehoord, van inktober. Wat is dat?

Inktober is inkt + oktober. Een maand vol inkt, dus. Eind september publiceren ze een lijstje woorden, voor elke dag van de maand oktober 1. Elke dag kun je dan bij het woord van die dag een tekening maken, en als je durft mag je ‘m nog delen ook. Hashtag-inktober erbij, en húp.

De extra uitdaging: alleen maar zwarte inkt gebruiken.

Geen kleurpotloden, viltstiften, geen kliederen met ecoline dat niet zwart is.

Maar ook met enkel zwarte inkt kan er veel, veel meer dan je gewoonlijk door hebt. En dat her-ontdekken, daar gaat ’t nou juist om. Verder mag je alles: tekenen, schilderen, kalligraferen, maakt niet uit. Als ’t maar dat woord van die dag is en als ’t maar met zwart is.

En dit jaar doe ik ook mee! Ik heb mezelf beloofd om elke inktobertekening op mijn instagram te zetten, of ik ‘m nou gelukt vind of niet (en meestal vind ik allerlei fouten: dít had een beetje meer zus gemoeten, dát had ik een beetje meer zo moeten doen). Ik gebruik enkel een zwarte fineliner en af en toe en beetje houtskool, maar meer niet.

En gaandeweg ontdek ik dat ik met die simpele dingen veel meer kan dan ik wist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s