Verander je denken, verander je doen

Heel mijn leven ben ik al dik. Vaak op dieet, afvallen, vervolgens weer aankomen (met rente uiteraard want gewicht komt altijd terug met rente). Je kent het vast wel. Jojoën en ondertussen ongemerkt bij iedere omhoog-jojo steeds dikker worden, en jezelf steeds waardelozer vinden omdat je het gewicht er niet af kunt houden, omdat je sla niet lekker vindt smaken en dat wel “hoort” en omdat je een hekel hebt aan sporten terwijl je dat leuk “hoort” te vinden.

Vandewinter was ik er uiteindelijk helemaal klaar mee. Ik had een reset nodig van mijn hoofd, dus ik ging naar de psycholoog, beloofde ik mezelf. Ik ging uitzoeken waarom ik nou eigenlijk echt at wat ik at en deed wat ik deed en hoe het ook anders kon. Dieten op zichzelf leidde alleen maar tot jojoën en loste immers niks op, dus dan moet je dieper graven naar het probleem. Dus.

Van de psych moest ik in het begin een aantal tests doen (coping stijlen en hoe dat allemaal nog meer heet), en elke twee á drie week hebben we een afspraak. Ik krijg huiswerk mee dat soms pittig is en soms heel pittig en heel zelden ook wel eens makkelijk is. We hebben het over vroeger, toen ik kind was en gepest werd op school, hoe het thuis was met mijn ouders. We hebben het over nu, hoe het op het werk gaat, hoe het in mijn vrije tijd gaat. Ze stelt me vragen over wat ik doe, en waarom, en wat ik dan denk en waarom ik dat denk. Ze legt dingen uit. “Wat als je dit denkt, of wat als je zus doet”.

En heel langzaamaan beginnen er toch dingen te veranderen. Met vallen en opstaan, maar toch.

Sinds het begin van de behandeling moet ik mijn broekriem een gaatje strakker doen, ook al heb ik niet 1 minuut echt ouderwets gedieet.

Ik werk af en toe in de tuin, zelf, in plaats van daar iemand voor in te huren. Ik had altijd een hekel aan tuinieren.

Ik ben het huis aan het opruimen, en alle ouwe troep gaat weg en dat ruimt zowel in mijn hoofd als om mij heen lekker op.

Ik mediteer nu elke ochtend, en voel me als gevolg daarvan rustiger. Relativeren wordt makkelijker, bijvoorbeeld. Het is makkelijker om goed te slapen, ook als het dagelijks leven tegen zit.

Ik heb laatst sperziebonen en doperwten gewokt, en het resultaat smaakte nog lekker ook. 45 jaar heb ik geloofd dat ik geen sperziebonen lust, en nu lust ik ze toch.

Ik fiets regelmatig, elke keer een tikje verder. Ik zit nu al op een rondje van 40 minuten fietsen en soms geniet ik zelfs van het fietsen ook nog. Ook al vind ik dat typische moeë je-hebt-wat-gedaan-gevoel achteraf nog steeds niet leuk.

En vorige week in de supermarkt had ik echt heel erg zin in wat lekkers, wat ouderwets lekkers. Liep eindeloos te dralen bij de chips, de koekjes en de chocolade maar kon niets vinden waar ik nou echt zin in had. Uiteindelijk stond ik bij de kassa met fruit om daar thuis een smoothie van te maken. Blijkbaar vind ik fruit nu lekkerder dan chips. Ook dat is nieuw.

Er zijn dingen aan het veranderen in mijn hoofd, en dat werkt door in mijn lijf en mijn leven. Het wordt langzaamaan makkelijker mezelf de gezondere leefstijl aan te leren die ik graag wil. Het wordt makkelijker om fruit en groente lekker te vinden, en om een eindje fietsen leuk te vinden. Het wordt makkelijker om naar fysiosport te gaan, ook al vind ik dat nog steeds niet leuk.

En door dat mijn leefstijl langzaamaan gezonder wordt, zit mijn broekriem al 1 heel gaatje strakker dan vroeger. Het is nog niet veel, maar het is een goed begin en ik ben van plan om vooral zo door te gaan, ook als de behandeling later afgelopen is en ik moet leven zonder de zijwieltjes van de psych.

Ik kan dit.

Eén reactie

  1. Hoi Ingrid, wat een mooi verhaal heb je geschreven. Al kan ik beter zeggen; ben je aan het schrijven. Het vereist moed om aan verandering te beginnen. Het vereist doorzettingsvermogen om de verandering door te zetten. En als jij zegt: ik kan dit, dan heb je gelijk! Veel succes en hartelijke groet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s