Franse radio

Thuis heb ik geen teevee (goede beslissing geweest, ineens veel meer tijd voor hobbies), dus luister ik doorgaans naar muziek en naar het getsjilp en gekwetter en soms gekrijs van mijn parkieten. Soms kies ik de muziek zelf met Spotify, soms outsource ik mijn muziekkeuze naar een professioneel liedjesaanelkaarprater op de radio.

Onder de radiozenders heb ik twee favorieten: radio noord, want Groningen en Hilversum radio npo2, want toffe muziek. Mijn parkieten vinden radio2 leuker dan radio noord, dus vaak kies ik toch voor radio 2. Maar soms ga ik stiekem een beetje vreemd met mijn radiozenderkeuze.

Soms luister ik bijvoorbeeld naar radio4, ook al weet ik vrijwel niks van klassieke muziek. Er zijn maar weinig stukken die ik herken, en die ik herken, herken ik meestal eerder van een reclame of van een film (zo denk ik bij muziek uit het Zwanenmeer altijd eerst aan de film Black Swan en daarna pas aan het ballet). Maar ook al weet ik weinig, ik kan luisteren en leren. Bovendien is het met klassieke muziek lekker rustig in huis want mijn parkieten hebben een hekel aan klassieke muziek. Ze doen dan geen snavel open en zitten mij zeer beledigd aan te kijken, zo klein als ze zijn.

Maar de laatste tijd luister ik ook regelmatig naar een voor mij nieuwe zender. Hij zit bij ons op de kabel, en in de voorgeprogrammeerde radiozenders van mijn radio, maar voor mij is hij toch nieuw. Ik weet niet eens hoe het station heet, en ik weet ook niet honderd procent zeker wat ze nou eigenlijk draaien. Maar de muziek die ze draaien lijkt veel op wat ik hoor als ik de smoothjazzplaylist opstart in Spotify. Het lijkt ook veel op wat Commander Riker speelt in die ene startrekaflevering waarin de Bynars de Enterprise kapen. En Commander Riker is een jazz liefhebber, dus ik denk dat mijn nieuwe radioontdekking jazz uitzendt. Of iets in die richting in elk geval.

Het is ook geen Nederlands station: de platendraaiers praten Frans. Evenals de nieuwslezers enzo, Ik veronderstel dat het een nieuwslezer is die op het hele uur begint te praten, maar zeker weten doe ik het met mijn middelbareschoolfrans niet. Maar ze zijn wel Frans.

En nou is het elke avond alsof ik een beetje op vakantie ben in Frankrijk, ook al ben ik gewoon thuis. Geen nieuws, geen knmi-code-oranjes bij stil weer, geen lange files. Maar wel eigenlijk best wel toffe muziek, en de kans om mijn magere noodlijdende middelbareschoolfrans een beetje op te poetsen.

Vive le Croissant, dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s