Moeten of willen

Sinds een half jaar of zo, loop ik bij een psycholoog. Tenslotte ga je naar een dokter als je een gezonder lijf wilt kweken, dus als je een gezonder denkhoofd wil kweken, ga je naar een kopdokter, niet waar?

Een van de vele dingen waar we het wel eens over hebben, is moeten versus willen. En dat vind ik moeilijk. Dok zegt dat ik eens moet proberen om zinnen met moeten te veranderen in zinnen met willen.

Dus niet: “ik moet nog boodschappen doen”, maar: “ik wil nog boodschappen doen”. Niet: “ik moet morgen wassen”, maar: “ik wil morgen wassen”.

Ik probeer het, maar vaak komt het me wel wat onzinnig voor. Wassen bijvoorbeeld. Wassen of niet wassen, is dat nou een eerlijke keuze? Als je vandaag niet wilt wassen, moet je morgen wassen. En als je morgen ook niet wilt wassen, heb je overmorgen of over-overmorgen of over-over-overmorgen misschien wel geen schone onderbroek meer om aan te trekken. Ergens wordt die kwestie van willen dan toch wel een kwestie van moeten.

Hetzelfde geldt voor boodschappen. Ik wil boodschappen doen omdat ik ’s avonds groente en vlees wil eten (nou ja eigenlijk eet ik liever patat met een kroket maar dat elke dag is gewoonweg té ongezond dus dat doe ik niet, hoe graag ik dat ook wil). Geen boodschappen doen = geen eten in huis. Is dat nou echt nog een kwestie van willen? Van vrije keuze?

Ik weet het niet. Hoe ik ook denk, er zit iets in wat ik nog niet snap.

Wat ik wel snap, is dat Dok mij dat nog een keertje moet uitleggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s